Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in
29 juli 2022

Vet du vad en invasiv art är?

Djur, blommor och växtligheter som inte hör hemma i den svenska naturen och som är svåra att bekämpa klassificeras som invasiva arter.

Vet du vad en invasiv art är?
Invasiva arter, det är arter som egentligen inte hör hemma i svensk natur men som med hjälp av människan har kunnat sprida sig. Dessa blommor och växtligheter sprider sig fort, tar över stora områden och förstör den biologiska mångfalden. Invasiva arter ska sorteras som brännbart på Sjömansäng för att inte kunna spridas vidare.

Här har vi några exempel på invasiva arter; 
Jätteloka
Jättelokan blir 1.5-3 meter hög, stjälken har röda prickar och blomman är vit. Växten är farlig för människor och djur då den växtsaft som finns i blomman är irriterande för huden.
Jättebalsamin
Växten kan bli upp till 2.5 meter hög och växer i stora bestånd. Blommorna är 3-4 cm långa, ofta rosa eller vita samt så är stjälkarna grova och lite rödaktiga.
Parkslide
Parkslide har ett bambuliknande växtsätt och blir 50-200 cm hög. Bladen är runda och breda medan stjälken är grov. Växten är ljusgrön med vita blommor som blommar i september - oktober. Växten är svår att bekämpa och tar över stora områden snabbt.
Kanadensiskt gullris
Växten blir ca 1 meter hög och blommar i augusti - september. Blommorna är gula och dess frön sprids väldigt lätt med vinden. Kanadensiskt gullris växer i stora bestånd och konkurrerar ut andra växter.
Blomsterlupin
Växten blir 50-120cm hög och blommorna växer i en lång klase. Den kända lupinen som växer längs våra vägkanter konkurrerar ut andra växtligheter och lockar till sig pollinerare bättre än inhemska blommor. Blomman kan även vara skadlig för får och kor. 

Läs mer på Finspang.se