20 juni 2019

Glad midsommar!

Justerade öppettider inför midsommarafton på Sjömansäng och i kundservice. Ring vårt vanliga nummer för att bli kopplad till vår jour.

Glad midsommar!

Idag den 20 juni stänger Sjömansäng kl 16.00 och imorgon på midsommarafton är kundservice och Sjömansäng stängt. För att bli kopplad till vår jour, som bemannas av SOS, ring vårt vanliga nummer: 0122-851 80.

Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Midsommardagens ursprungliga funktion som kyrkohögtid är numera nästan obefintlig.

Om julen främst är en familjehögtid så firas midsommar mer i större vänkretsar och kanske i helt andra nätverk. Det nationella temat framträder fortfarande. Nuförtiden används flaggor som prydnad, något som närmast var okänt under 1800-talet.

Midsommarstången är midsommarens främsta attribut. Ibland används också den lite äldre termen majstång – att jämföra med engelskans maypole – som inte kommer från månaden maj utan från ordet maja, som betyder ’att smycka med löv’.

Texten är hämtad från Nordiska museet.

Vi önskar dig en underbar och solig midsommar!