29 november 2019

Har du sett årets julpynt?

På söndag är det redan första advent och många kanske börjar plocka fram julpyntet. I år pryds Finspång av en otroligt ståtlig gran, en vakande bock och en lysande hjort.

Har du sett årets julpynt?

Årets ståtliga gran har fått en ny belysning med några röda lampor för att skapa en mer levande känsla. Bocken spanar ut över centrum och hjorten lyser upp i rondellen vid Siemens. Se alla bilder på vår Facebook och Instagram.

Några tips för en miljövänligare jul:

Dekorera med det du har

Dekorera hemmet med pynt du redan har istället för att köpa nytt. Om du vill addera till din samling av juldekorationer kan du välja second hand. Du kan även ta naturen till hjälp när du pyntar. Såväl kottar och granris som traditionella apelsiner med nejlikor är vackra dekorationer vid jul.

Välj rätt ljus

Levande ljus är mysiga vid juletid, men här gäller det att välja rätt för såväl miljön som för din egen hälsas skull. Svanenmärkta stearinljus innehåller inte paraffin, en restprodukt från oljeindustrin, och släpper inte lika mycket sotpartiklar.

När det gäller övrig belysning är LED-belysning energisnålast, vilket gör det till det självklara valet för både miljöns och plånbokens skull.

Snäll mat

Välj ekologisk och närproducerad mat till julbordet. För att göra ytterligare en insats för miljön kan du välja lite mer grönt på bordet som tillbehör till julklassikerna. Kanske kan du prova en helt ny, vegetarisk rätt?

Sortera julen rätt

När julen väl är över gäller det att sortera det som blir över rätt. Julklappspappret sorteras som pappersförpackningar, medan snören läggs i soporna. Frigolit hamnar bland plastförpackningar, medan julgranen åker till Sjömansäng tillsammans med små lampor från ljusslingan, julgranen och elljusstaken. Ett tips är att ladda ner vår app Hemkollen om du är osäker på sorteringen eller spana in vår sorteringsguide här på hemsidan.