Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Grönt vatten i fjärrvärmenätet

Varför färgar vi fjärrvärmevattnet grönt? Jo, för att lättare kunna spåra och åtgärda eventuella läckor i ledningsnätet och i fastigheternas fjärrvärmecentraler. Så här funkar det.


Färgen godkänd av livsmedelsverket

Färgämnet Pyranin är ett fluorescerande grönt natriumsalt som använts i svenska fjärrvärmenät sedan slutet av 80-talet för att effektivt kunna söka läckor. Medlet används även i schampo och diskmedel. Pyranin färgar inte textilier, hud eller hår och är kontrollerat och godkänt av Livsmedelsverket.
 

Grönt vatten utomhus

De flesta läckor finns utomhus och tack vare färgens fluorescerande egenskaper kan läckan spåras med hjälp av UV-lampa. Upptäcker du grönfärgat vatten på marken eller i vattensamlingar ringer du kundservice på telefon 0122-851 80. Ju förr vi hittar läckan desto snabbare kan den lagas.

Grönt vatten i bostaden

Om fjärrvärmecentralen läcker kan ditt kranvatten bli grönt. Bor du i hyresfastighet eller bostadsrätt ska du kontakta din fastighetsägare. Bor du i villa och vet att fjärrvärmecentralens 2-åriga garanti har gått ut, bör du kontakta en VVS-installatör som kontrollerar, lagar eller byter ut centralen.