29 september 2019

Återvinningens dag 29 september

Det är faktiskt ganska enkelt att göra skillnad för miljön. Behåll det du har på dig istället för att köpa nytt, så sparar du 10 000 liter vatten och minskar utsläpp motsvarande en tågresa från Stockholm till Karlstad. Dessutom blir du rikare på kuppen. Riktigt miljönär-vänligt!

Återvinningens dag 29 september

Bli #textilsmart!

Varje svensk köper i genomsnitt 15 kilo kläder per år. För att tillverka ett kilo bomull kan det krävas upp till 7 kilo kemikalier. 

I vårt exempel har vi räknat på ett par jeans, en tröja, en t-shirt och ett par strumpor. Inte mycket kläder, men all bomull har krävt ca 10 000 liter vatten under produktionen, vatten som istället kunde bevattnat jordbruk eller druckits upp. 

Därför är det viktigt att använda sina kläder så länge det går genom att laga, låna och återanvända.

Så här räknade vi

I beräkningarna har globalt genomsnitt för vatten- och energiproduktion använts. Kläderna väger sammanlagt 1,07 kg, allt antas vara i 100 % bomull: ett par byxor (0,46 kg), en tröja (0,38 kg), en t-shirt (0,18 kg) och ett par strumpor (0,05 kg). Totalt har produktionen av detta krävt 10 000 liter vatten – nog för att fylla en mindre pool – och 17 kg koldioxid. Det har antagits att SJ 2000-tåget drivs med el som är producerad med vattenkraft (miljöel precis som FinspongsEl!).

Källa: Avfall Sverige

Textilåtervinning i Finspång

På Sjömansängs ÅVC finns behållare för textilier från Human Bridge. Där kan du lämna in skor, kläder och andra textilier. Ett enkelt sätt att hjälpa behövande och långsiktigt bidra till minskad resursförbrukning.

Detta får du lämna i behållarna från Human Bridge

  • Textilier: Både hela och trasiga begagnade kläder, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier.
  • Skor: Hela skor, om möjligt i par och hopknutna.
  • Övrigt: Hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer.

Detta sorteras som vanligt på ÅVC (tas ej emot av Human Bridge)

  • Mattor, mattrester, små tygrester, skrädderiavfall, textilproduktionsavfall t.ex. tillskärningsrester
  • Madrasser och kuddar
  • Blöta och/eller starkt nedsmutsade textilier
  • Trasiga skor, trasiga skinnkläder, trasiga paraplyn, trasiga regnkläder
  • Resväskor, korgar, förpackningsmaterial, övriga uppenbart icke textila materialslag

Om Human Bridge

Human Bridge är en biståndsorganisation som genomför materialrelaterade projekt. Fokus för verksamheten är att samla in, reparera och skicka ut sjukvårdsutrustning och handikapphjälpmedel till sjukhus, kliniker och organisationer runt om i världen som är i behov av hjälp. Human Bridge samlar även in textilier och annat material som skickas som bistånd. Human Bridge är godkända som 90-kontoinnehavare av Svensk Insamlingskontroll.