Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Återvinn din textil

Varje svensk förbrukar i snitt 12,5 kg kläder och hemtextil per år. Av den mängden går 2,5 kg till välgörenhet, 2 kg är kvar i garderoben eller ges bort till släkt och vänner och resterande 8 kg slängs i hushållssoporna. Ge bort eller sälj kläder och textil som du kanske ledsnat på - men som kan vara till glädje för någon annan.

På Sjömansängs ÅVC finns behållare för textilier från Human Bridge. Där kan du lämna in skor, kläder och andra textilier. Ett enkelt sätt att hjälpa behövande och långsiktigt bidra till minskad resursförbrukning.

Dubbel nytta när du lämnar till Human Bridge.

Varje svensk förbrukar i snitt 12,5 kg kläder och hemtextil per år. Av den mängden går 2,5 kg till välgörenhet, 2 kg stannar i garderoben och resterande 8 kg slängs i hushållssoporna. Resursslöseri, eller hur!

Tack vare Human Bridge får dina gamla kläder nytt liv hos behövande i världen. Och det som inte går att återbruka kan återvinnas till fibrer för tillverkning av till exempel filtar, madrasser och isoleringsmaterial.

Detta får du lämna i behållarna från Human Bridge

  • Textilier: Både hela och trasiga begagnade kläder, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier.
  • Skor: Hela skor, om möjligt i par och hopknutna.
  • Övrigt: Hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer.

Detta sorteras som vanligt på ÅVC (tas ej emot av Human Bridge)

  • Mattor, mattrester, små tygrester, skrädderiavfall, textilproduktionsavfall t.ex. tillskärningsrester
  • Madrasser och kuddar
  • Blöta och/eller starkt nedsmutsade textilier
  • Trasiga skor, trasiga skinnkläder, trasiga paraplyn, trasiga regnkläder
  • Resväskor, korgar, förpackningsmaterial, övriga uppenbart icke textila materialslag

Om Human Bridge

Human Bridge är en biståndsorganisation som genomför materialrelaterade projekt. Fokus för verksamheten är att samla in, reparera och skicka ut sjukvårdsutrustning och handikapphjälpmedel till sjukhus, kliniker och organisationer runt om i världen som är i behov av hjälp. Human Bridge samlar även in textilier och annat material som skickas som bistånd. Human Bridge är godkända som 90-kontoinnehavare av Svensk Insamlingskontroll.