Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Dricksvatten

Vatten är världens viktigaste livsmedel. Dricksvattnet i din kran håller hög kvalitet och är resultatet av en noggrann reningsprocess. Här kan du djupdyka i fakta om vatten och allt som rör din anslutning och användning.

Dricksvatten

Vårt dricksvatten kommer från naturliga källor som sjöar, floder och grundvatten, och genomgår olika processer för att bli säkert för oss att dricka. Det är en ovärderlig resurs som vi alla behöver för att överleva och trivas. Här i Finspångs kommun är det vi på Finspångs Tekniska som ser till att leverera friskt dricksvatten till över 17 600 personer. Vi driftar sex vattenverk som är belägna i Finspång, Byle, Grytgöl, Hävla, Igelfors och Rejmyre. Vi underhåller ett ledningsnät på 44 mil och ser till att du har tillgång till rent dricksvatten dygnet runt, året runt.

Dricksvatten är fantastiskt på så många sätt, men det är också viktigt att använda det ansvarsfullt och spara på det. Genom att ta hänsyn till vattenskyddsområden, vara försiktig vid poolfyllning och agera ansvarsfullt vid vattenbrist och följa de rekommendationer som råder kan vi alla bidra till att bevara dricksvattnet för nuvarande och framtida generationer.

Intresserad av enskilt dricksvatten?
Vill du nyanlägga en dricksvattenbrunn ska du först kontakta kommunens miljöenhet, 0122-850 00. Livsmedelsverket är den nationella myndighet som ansvarar för frågor som handlar om dricksvatten från enskilda brunnar. Har du redan en egen vattentäkt i form av grävd eller borrad brunn är det ditt eget ansvar att kontrollera vattnets kvalitet. Du alltid välkommen att höra av dig till Finspångs kommuns miljöenhet för rådgivning, 0122-850 00.