Fettavskiljare
Har du en fastighet där livsmedelsverksamhet bedrivs, till exempel en restaurang eller ett café, måste verksamheten i många fall ha en fettavskiljare installerad.
Har du en fastighet där livsmedelsverksamhet bedrivs, till exempel en restaurang eller ett café, måste verksamheten i många fall ha en fettavskiljare installerad.
En fettavskiljare fångar upp det fett som följer med disk- och tvättvatten. Avskiljaren är däremot inte gjord för att ta emot större mängder fett som överbliven frityrolja och stekfett. Den typen av fettavfall ska samlas in i separata behållare och lämnas till återvinning.
Fett som spolas ned i avloppet stelnar och fastnar i avloppsrören. Där kan det orsaka stora och kostsamma problem för både fastighetsägare och kommun i form av stopp och översvämningar. Finspångs kommuns avloppsledningsnät är dimensionerat för att ta hand om spillvatten av hushållskaraktär. Spillvatten från till exempel restauranger och mottagningskök, innehåller större mängder fett jämfört med hushållens och måste därför anslutas till en fettavskiljare innan det når det kommunala ledningsnätet.
Verksamheter som ofta släpper ut betydande mängder fett är: