Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Fettavskiljare

Har du en fastighet där livsmedelsverksamhet bedrivs, till exempel en restaurang eller ett café, måste verksamheten i många fall ha en fettavskiljare installerad.

En fettavskiljare fångar upp det fett som följer med disk- och tvättvatten. Avskiljaren är däremot inte gjord för att ta emot större mängder fett som överbliven frityrolja och stekfett. Den typen av fettavfall ska samlas in i separata behållare och lämnas till återvinning.

Varför behövs en fettavskiljare?

Fett som spolas ned i avloppet stelnar och fastnar i avloppsrören. Där kan det orsaka stora och kostsamma problem för både fastighetsägare och kommun i form av stopp och översvämningar. Finspångs kommuns avloppsledningsnät är dimensionerat för att ta hand om spillvatten av hushållskaraktär. Spillvatten från till exempel restauranger och mottagningskök, innehåller större mängder fett jämfört med hushållens och måste därför anslutas till en fettavskiljare innan det når det kommunala ledningsnätet.

Vilka behöver en fettavskiljare?

Verksamheter som ofta släpper ut betydande mängder fett är:

  • Kök för servering av måltider, till exempel skolor, förskolor, hotell, restaurang, kebabgrill, pizzeria, salladsbar, gatukök och värdshus
  • Anläggning för grillning, ugnsstekning, fritering och stekning
  • Livsmedelsbutik med manuell hantering, chark/kycklinggrill
  • Storkök, mottagningskök, catering
  • Charkuteri, rökeri
  • Bageri, konditori, café

Tips om du behöver fettavskiljare

  • Om du ska installera en fettavskiljare så måste du göra en anmälan/bygglov till Samhällsplaneringsenheten på Finspångs kommun, 0122-850 00.
  • Tänk på att installera en fettavskiljare som är godkänd och dimensionerad enligt standard SS-EN 1825-Z. Kontakta gärna ett företag med VVS-kompetens för att få hjälp.