Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Förebygg avloppsstopp

Det finns en hel del du kan göra för att förebygga ett avloppsstopp. Enkla, vardagliga rutiner som har stor betydelse för både ledningsnät, reningsprocesser och icke att förglömma, din egen plånbok.

I köket

Tänk igenom hur dina vardagsrutiner ser ut och anpassa detta efter hur din bostad är byggd. Avloppssystemet i ett äldre hus är i vissa fall inte dimensionerat att klara av ett modernt vardagsliv. Att tömma kaffesump från espressobryggaren direkt i diskhon kan resultera i ett avloppsstopp. 

Häller du ut flytande fett i avloppet kyls det av på sin väg genom avloppsrören där det snabbt stelnar och bildar avlagringar på avloppsrörets insida som leder till stopp och översvämningar. Får du olja över när du friterar mat så låt det svalan och häll det sedan i en plastburk som du kan slänga i hushållssoporna. Blir det fett kvar i stekpannan så torka ur det mesta med hushållspapper innan du diskar den. 

I tvättstugan och hobbyrum

Kolla och håll rent rensfilter, hårfällor och liknande i din tvättmaskin och torktumlare. Och tänk på naturen, använd miljömärkt tvätt- och rengöringsmedel. Är du konstnär så använd vattenbaserad teknik och färger utan det giftiga ämnet kadmium. Du slipper miljöfarliga och hälsovådliga lösningsmedel som till exempel lacknafta och balsamterpentin. När du målat klart så använd en trasa och torka ren penslar och händer så långt det är möjligt innan du tvättar dem. Tvättvätska och färgrester får inte hällas ut i avloppet utan är farligt avfall som ska lämnas in till Sjömansängs återvinningscentral.

I badrummet

Papper som har god hållfasthet även när det blir blött kallas våtstarkt papper. Hit hör till exempel hushållspapper, tvättservetter för barn och pappersnäsdukar. Slänger du våtstarkt papper i toaletten kan det orsaka stopp både inom fastigheten, i ledningsnät och pumpstationer. Toalettpapper är det enda papper som ska spolas ned eftersom det löses upp i små flagor när det blir vått medan en våtservett eller hushållspapper flyter omkring som ark och orsakar stopp i avloppsreningsverket. 

Det du spolar ned ska ha passerat kroppen först, förutom toapappret förstås! Lämna in alla former av gamla och överblivna läkemedel till apoteket. Tabletter, flytande läkemedel och läkemedelsplåster ska tillbaks till apoteket så slipper läkemedelsrester komma ut i vatten och mark. Spolar du ner annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten försvåras avloppsreningsprocessen och dessutom kan ledningsnät, pumpar och annan teknisk utrustning förstöras. Ha en sopkorg i badrummet där du slänger våtservetter, tamponger och bindor, tops, bomullstussar, hår, tandtråd, kattsand med mera.

Stopp i avloppet ändå?

Råkar du som fastighetsägare ut för ett avloppsstopp eller översvämning via avloppet inom din tomtmark bör du:

  • kontakta rörentreprenör eller spolbil.
  • tänka på att många gånger har avloppsrören olika dimension beroende på vart de är förlagda. Rör i kök är ofta inte lika grova som de i badrummet. Rådgör med rörentreprenören vilket tillvägagångssätt som är bäst.
  • eventuellt kontakta ditt försäkringsbolag

Är felet utanför tomtgränsen bör du rapportera in problemet genom att kontakta vår felanmälan.

Vårt ansvar

Vi ansvarar för ledningar som ligger i gator, vägar, på allmänna platser, samt fastigheternas servisledningar fram till fastighetens förbindelsepunkt. Förbindelsepunkten är själva ansvarsgränsen mellan oss och fastighetsägaren, och den är normalt belägen 0,3 m utanför tomtgräns. Fastighetsägaren ansvarar själv för de ledningar och andra VA-installationer som ligger på tomtmark innanför förbindelsepunkten. 

Det kan vara stopp i vår huvudledning i gatan eller felaktigheter i servisledningen. I vissa fall hittar vi inåt växande trädrötter i ledningarna, dåliga skarvar, svackor i ledningen eller krossade rör.