Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Fjärrvärme

Kapacitetsavgiften är en årlig avgift för fjärrvärme som används i näringsverksamhet, vars storlek beror på den effekt i kW som din anläggning tar ut som mest.
Vi tar emot nya kunder löpande men samlar ihop anslutningarna så att dessa kan utföras en gång på hösten och en gång på våren.
Ja. En av fördelarna med fjärrvärme är att mängden varmvatten är obegränsat. Du behöver alltså ingen extra ackumulatortank även om du har ett riktigt stort badkar.
I anslutningsavgiften för privatpersoner så ingår fjärrvärmeledningar in i huset fram till och med de avstängningsventiler som vi monterar vid yttervägg. Vi står inte för den invändiga installationen, utan du är fri att själv välja en VVS-firma som installerar en undercentral (värmeväxlare) och som utför övrigt arbete som krävs inne i din fastighet.
Vi kan hjälpa till att kontrollera att fjärrvärmen når din anläggning som den skall. Har du problem med värmesystemet i ditt hus så ber vi dig ta kontakt med en VVS-firma som får undersöka.
Det går alldeles utmärkt. Fördelen med att värma sin pool med fjärrvärme är att du kan få en väldigt hög effekt vilket innebär en snabb uppvärmning. Med säsongstaxa får du dessutom ett väldigt fördelaktigt värmepris under sommarmånaderna. Tänk på att det är viktigt att installationen blir rätt utförd. Ta därför kontakt med oss innan du påbörjar något arbete så hjälper vi gärna till.
Fjärrvärmekostnaden består av en rörig och en fast del. Den fasta delen är till för att ge ett visst mått av förutsägbarhet. Skulle kostnaden vara helt rörlig så skulle din fjärrvärmeräkning kunna bli väldigt hög om det råkar bli en ovanligt kall vinter. Genom att en del av kostnaden är fast, så jämnas varma och kalla vintrar ut.
Inför varje årskifte gör vi en översyn av vår fjärrvärmetaxa, vilket kan leda till mindre ökningar på din faktura. Annars är det främst ett förändrat förbrukningsmönster som påverkar din kostnad. Hör gärna av dig till vår kundtjänst ifall det är något som känns osäkert med din faktura.
Vintertid, när förbrukningen är som störst, ligger temperaturen mellan 90-100°C på inkommande fjärrvärme. Sommartid sänker vi temperaturen något för att minska våra ledningsförluster.

Börja med att titta på din undercentral (värmeväxlare) så att allt fungerar som det skall; finns det ström till undercentralen, verkar temperaturerna stämma, låter det normalt etc. 

Om allt verkar OK med din undercentral så kan du titta på vår hemsida ifall det är några leveransstörningar i ditt område. Om du inte kan se några uppenbara fel i din undercentral och det inte finns några leveransstörningar så ber vi dig ta kontakt med en VVS-firma som får titta närmare på din anläggning. 

Du är givetvis alltid välkommen att höra av dig till oss ifall du har några frågor. Tänk på att tekniska frågor som rör värmesystemet i ditt hus är bättre att ställa till en VVS-firma.

För frågor kring din egen värmeanläggning så ber vi dig att ta kontakt med en VVS-firma.

Börja med att lämna in en intresseanmälan via vår hemsida eller genom att ringa eller maila vår kundtjänst. Denna intresseanmälan är inte bindande på något sätt. Vi tittar sedan närmare på din anmälan för att bedöma om en anslutning är teknisk och ekonomiskt genomförbar.

Villakunder (privatpersoner) ansluter sig till en fast kostnad. Se vår hemsida för aktuellt pris. 

Näringsidkare får en offert på en anslutning där priset sätts utifrån respektive nyanslutnings förutsättningar.

Det rör sig om ett problem i din värmeanläggning. Det kan t.ex. vara en felaktig inställning av värmekurvan, en utegivare som är ur funktion eller en reglerventil som inte fungerar som den ska. Ta kontakt med en VVS-firma som kan hjälpa dig.

P-värdet är den effekt i kW som din anläggning tar ut som mest. P-värde är det som ligger till grund för din kapacitetsavgift enligt den formel som finns beskrivet i gällande taxa och gäller för fjärrvärme som används i näringsverksamhet. 

Vill du veta din anläggnings P-värde så är du välkommen att kontakta vår kundservice.