Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Fyll, värm och töm poolen

Att ha en pool tycker många är en vardagslyx men det kräver också en del underhåll, speciellt när det är dags att fylla och tömma för säsongen. Här har vi samlat våra bästa tips för att underlätta för dig för att du ska kunna vara så vattensmart som möjligt!

Fyll, värm och töm poolen

Fyll och värm poolen

Det är tillåtet att fylla sin pool via det kommunala vattennätet så länge det inte är bevattningsförbud i området. Bor du kommunens ytterområden (Grytgöl, Hällestad, Hävla, Igelfors, Ljusfallshammar, Lotorp, Rejmyre eller Sonstorp) kan det vara värt att tänka till en extra gång innan du öppnar upp vattenslangen för att fylla poolen. Vattenverken i ytterområdena har inte samma kapacitet som i Finspångs tätort och det kan därför märkas i vattenflödet i ytterområdena. Därför rekommenderar vi att fylla din pool med spolbil om du bor utanför tätorten. 

Dricksvatten är ett livsmedel som vi unnar oss att bada i. Slösa inte, utan se till att poolvattnet räcker länge. Tänk även på att rapportera in din vattenmätarställning efter att du fyllt din pool, så att din faktura blir korrekt. 

  • Inga läckor. Kontrollera att poolen är tät och att reningen fungerar som den ska innan, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.
  • Spara energi. Använd kallvatten istället för varmvatten för att spara energi.
  • Planera. Passa på att fylla poolen redan under våren och när det är dåligt väder, eller på natten när övrig vattenförbrukning är lägre.
  • Baksug. Håll koll så att slangen inte hamnar under vattenytan när du fyller. Om den gör det finns det risk att det blir baksug och att vattnet förorenar vattnet i ledningsnätet.
  • Täck poolen. Se till att ha en ordentlig täckning av poolen är den inte används. Det minskar avdunstningen och du behöver inte fylla på lika ofta. Vattnet håller även en jämnare temperatur.
  • Värm vattnet. Om du redan har fjärrvärme till huset kan du enkelt värma upp poolen på samma sätt. Att värma upp poolen med fjärrvärme är smidigt, lokalt producerat och prisvärt. Om du väljer att ansluta din pool till fjärrvärmen behöver du byta till det vi kallar "pooltaxa". Pooltaxa förutsätter att din installation är installerad enligt våra föreskrifter och har fått vårt godkännande. Kontakta oss om du har frågor angående poolvärme eller nyanslutning av fjärrvärme så hjälper vi dig! Kontakta kundservice via 0122-851 80 eller mejla kundservice@finspangstekniska.se 

Slut på säsongen

När säsongen är över och det är dags att tömma poolen är det bra att följa dessa tips och råd:

  • Ta bort klor och kemikalier. För att få bort klor, desinfektionsmedel eller andra kemikalier måste dessa tas bort innan vattnet kan släppas ut. Det gör du genom att tillsätta avklorerande kemikalier eller om det är en mindre pool kan det räcka med att låta vattnet stå några dagar i solen. 
  • Tömning. Tömning bör ske genom att vattnet får infiltreras i en gräsmatta eller annan genomsläpplig yta. Släpp ut lite vatten i taget så att det hinner sjunka undan.  Var uppmärksam så att vattnet inte rinner över till grannen och skapar problem och kontrollera att det inte finns enskilda vattentäkter i närheten. Det är inte lämpligt att släppa ut vatten med klorerade föroreningar direkt i sjöar eller vattendrag. 

Kom ihåg att många pooler inte behöver tömmas helt utan det räcker att sänka vattennivån något, då kan samma vatten återanvändas nästa säsong. Ett enkelt tips för att vara vattensmart!