Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Bli vattensmart!

Vatten är en fantastisk naturresurs som vi behöver omfamna med omsorg. Vi är många som ska dela på den tillgång som finns och vi behöver anpassa vårt användande. Här delar vi med oss av flera bra tips för en smartare vattenanvändning!

Bli vattensmart!

Tänk på att varje droppe räknas och att vårt beteende kan göra en stor skillnad. Tillsammans kan vi alla vara dricksvatten-superhjältar och bevara denna oslagbara resurs för framtida generationer!

Stäng av kranen när den inte används
Se till att stänga av kranen när du borstar tänderna, rakar dig eller tvålar in händerna. Det kan spara flera liter vatten per dag.

Diska smart
Om du diskar för hand, se till att inte diska under rinnande vatten. Tappa istället upp vatten i diskhon eller i en balja. Om du använder en diskmaskin, försöka att fylla diskmaskinen innan du sätter igång den.

Fyll maskinen
Samla ihop din tvätt eller disk och fyll maskinen. Genom att fylla maskinerna till deras fulla kapacitet utnyttjar du vattnet på bästa sätt. Att köra maskinerna halvtomma leder till onödig vattenförbrukning, speciellt om du har en äldre maskin.

Korta ner duschtiden
Att minska duschtiden är ett enkelt och effektivt sätt att spara vatten. Ett sätt kan vara att installera en dusch-timer eller använda en dusch med automatisk avstängning för att hålla koll på tiden och minska vattenförbrukningen.

Kyl vattnet i kylskåpet
Fyll en kanna med vatten och låt den kylas ner i kylskåpet så slipper du låta vattnet rinna tills det är kallt.

Laga läckor
En rinnande toalett eller en droppande kran förbrukar mer vatten än du tror. Genom att laga en vattenläcka bevarar vi vattenresurserna, vi minskar kostnaderna, sparar på energin och skyddar miljön.

Återanvänd vatten
Samla och återanvänd vatten när det är möjligt. Till exempel kan du använda vatten från att tvätta grönsaker för att vattna dina växter eller spara överskottsvatten från rengöring för andra ändamål.

Samla regnvatten
När regnet faller, passa på att samla in regnvattnet med hjälp av en regntunna, hinkar eller liknande. Vattna blommorna med regnvatten istället för dricksvatten.

Bevattning med omsorg
När du vattnar din trädgård, gör det på kvällen för att minimera avdunstning. Det bidrar till gladare växtlighet och mindre vattenåtgång. Planera bevattningen noggrant för att undvika överanvändning.

Ge dina växter en överraskning
Istället för att slösa bort överblivet vatten från ditt glas, ge det till dina krukväxter eller gröna vänner i trädgården. De kommer att älska den extra omtanken och växa som aldrig förr.

Låt gräset vara
Låt gräset vara på sommaren, många gräsmattor är tåliga och anpassningsbara. Genom att inte vattna dem regelbundet tvingas de anpassa sig till naturliga variationer i nederbörd och kan utveckla djupare rötter för att nå vatten som finns längre ner i marken.