Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Sortera lätt och rätt med fyrfackskärl!

Fyrfackskärlen ingår i det nya systemet för närsortering av förpackningar och övrigt hushållsavfall i direkt anslutning till din bostad. Fyrfackskärlen införs i Finspångs kommun under hösten 2025, för både villor och fritidshus.

Sortera lätt och rätt med fyrfackskärl!

Vad innebär bytet till nya kärl?

I stället för ditt nuvarande sopkärl får du två stycken fyrfackskärl med sammanlagt åtta fack. De är avsedda för sortering av tidningar, matavfall och restavfall, samt förpackningar av papper, plast, metall samt färgat/ofärgat glas. Dessutom får du en separat elbox för insamling av batterier, ljuskällor och småelektronik. Det blir lätt att sortera rätt!

Vad behöver du göra?

Det enda du behöver göra är att skapa utrymme för två fyrfackskärl i bredd, max 5 meter från där sopbilen stannar.

Mått fyrfackskärl

  • Volym: 370 liter
  • Yttermått: B77 x H110 x D81 cm
  • Yta för uppställning: B180 x D100 cm
    Om du väljer att bygga tak över dina kärl rekommenderas en höjd på 180 cm.

När kommer dina nya kärl?

Vi kommer att köra ut dina nya fina fyrfackskärl under hösten 2025. Vi tar förstås hand om det gamla sopkärlet, så att du genast kan börja använda de nya. I samband med bytet kommer vi även att införa ett nytt hämtningsschema, anpassat för det nya systemet.

Vad händer innan dess?

Du kan när som helst bekanta dig med det nya systemet på Sjömansäng, där vi visar kompletta uppsättningar med fyrfackskärl och elbox. Dessutom kommer vi att åka ut på turné under vår/sommar 2025 för att visa upp de nya kärlen. Vi kommer att besöka flera ställen i kommunen så håll utkik i vårt nyhetsflöde för att se när vi kommer till just dina trakter! Hela vägen fram till införandet hösten 2025 kommer vi förstås att hålla dig uppdaterad via hemsida, sociala medier och våra vanliga utskick. 


Frågor & svar

Placering av sopkärl

Två kärl i stället för ett innebär att du behöver utöka den yta kärlen står på. Ytan som krävs för två kärl är 0,9 x 1,8 meter, max 5 meter från där sopbilen stannar. 

Placera sopkärlen på en hårdgjord plats, till exempel asfalt, plattor eller hårt packat grus eller jord så att de går att rulla lätt. Ytan ska vara plan och lätt att nå för våra sobilschaufförer. 

På vindutsatta platser kan en kärlhage vara ett bra skydd mot att kärlen blåser omkull. Dessutom ser det både snyggt och ordnat ut. Om du väljer att bygga tak över dina kärl rekommenderas en höjd på 180 centimeter. 

Du måste göra plats på er egen tomt för två kärl istället för ett. Ytan som krävs för två kärl är 0,9 x 1,8 meter, max 5 meter från där sopbilen stannar. 

Vill du ha dina kärl längre in på tomten går det bra, men du behöver själv dra fram dem till tömningsplatsen (enligt beskrivet ovan) på hämtningsdagen. 

I vissa områden där det är trångt, brant eller saknas vändmöjlighet placeras kärlen på en gemensam uppställningsplats.  

Tips! Ladda ner appen Hemkollen för att enkelt kunna se när nästa tömning är.  


Nej, vi säljer inga egna kärlhagar. Däremot kan flera av de lokala byggföretagen i kommunen erbjuda både ritningar och material för att bygga lämpliga hagar för kärlen. Kontakta dem för att se vad de kan hjälpa till med.  

Kärlen bör stå på hårdgjord yta för att underlätta tömningen. Dragvägen bör också vara av hårdgjord yta.


Tömningsfrågor

Kärl 1 töms 1ggr/mån (restavfall, plastförpackningar, metallförpackningar, tidningar)
Kärl 2 töms 2ggr/mån (matavfall, pappersförpackningar, glasförpackningar)

Nej inte för villor och fritidshus. Det är endast som flerbostadshus kommer ha tätare tömning.

Avfall Sverige är den svenska branschorganisationen för avfallshantering och återvinning. De har räknat ut att tömning en gång i månaden är tillräckligt. Så länge du sorterar så som det är tänkt ska det alltså inte vara några problem att få plats.   

Vi förstår att det kan finnas en oro. Eftersom det här är nytt för vår kommun har vi tittat på hur andra gjort och utifrån de svar vi har idag ska det räcka med en tömning i månaden.  

Bra att veta är att det finns flera saker du kan göra för att undvika lukt från dina sopkärl:  

  • Skölj ur förpackningar och låt dem rinna av innan du lägger dem i kärlet för plast eller pappersförpackning.  

  • Räk- och kräftskal, fiskrens och rått kött är sådant som snabbt kan börja dofta och locka till sig flugor. Låt rinna av ordentligt i slasken. Lägg sedan en tidning under skalen i soppåsen. Eller lägg resterna i en påse i frysen som du slänger lagom till sophämtningen.  

  • Knyt noggrant plastpåsen där du slängt använda blöjor eller bindor. Vill du vara extra säker på att undvika lukt kan du använda särskilt doftsäkra påsar, eller packa med dubbla påsar som du knyter ordentligt.  

  • Tvätta kärlet invändigt efter tömning. Skölj med vatten och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs. Spraya gärna med lite ättika på insidan av kanterna och på botten för att motverka dålig lukt och hålla flugorna borta. 

Läs mer: https://www.finspangstekniska.se/vara-tjanster/avfall-atervinning/hemmets-avfall/din-sophamtning/sophamtning-pa-sommaren  

Ja och nej.  

Ja: Du kan beställa extra tömning av kärlen för mat- eller restavfall. Observera att en kostnad tillkommer.  

Nej: Tidningar och plastförpackningar kan du inte beställa en extra tömning för. Om du inte har möjligt att lagra det som inte får plats tills det att kärlet blir tömt nästa gång kan du alltid lämna förpackningar och tidningar på återvinningen.  


Sorteringsfrågor

Du sorterar alla plastförpackningar, hårda som mjuka, som plast. Tänk på att insatsen i fyrfackskärlet är till för hushållsförpackningar av plast.  

Andra produkter av plats, som leksaker, hinkar eller slangar, är även fortsatt sådant du behöver lämna in till Sjömansängs återvinningscentral där du sorterar plasten som antingen mjukplast eller hårdplast.  

sorteringsguiden får du mer information om hur du sorterar en mängd olika förpackningar på rätt sätt. Kolla gärna där! 

Olika typer av glasförpackningar för hushållsbruk, som syltburkar, sorterar du i dina insatser för färgat respektive ofärgat glas direkt i fyrfackskärlet.  

Gamla dricksglas, glasskärvor och liknande sorterar du som betong och keramik på återvinningen; de ska inte blandas med dina glasförpackningar i fyrfackskärlen.  

sorteringsguiden får du mer information om hur du sorterar en mängd olika förpackningar på rätt sätt.  

Enligt uträkningar från organisationen Sveriges avfall kommer de tilldelade volymerna i fyrfackskärlen att räcka. Tänk dock på att platta till dina kartongförpackningar, det är det enklaste sättet att få plats.  

Större förpackningar, wellpapp och förpackningar från sällanköpsvaror, som tv, möbler eller kaffekanna till exempel, kan du behöva lämna på en av våra återvinningsstation även fortsättningsvis.  Det går även bra att slänga sådant på Sjömansängs återvinningscentral.

Varje fyrfackskärlen rymmer 370 liter, fördelat mellan fyra olika stora insatser. Totalt får varje villa 740 liter för hemmets avfall, jämfört med 190 liter tidigare.  

Kärl 1 innehåller 4 insatser fördelat som följer: 

  • 165 liter restavfall

  • 165 liter plastförpackningar

  • 20 liter metallförpackningar

  • 20 liter tidningar

Töms var fjärde vecka (1 gång i månaden) 

Kärl 2 innehåller 4 insatser fördelat som följer: 

  • 130 liter matavfall

  • 200 liter pappersförpackningar 

  • 20 liter färgat glas

  • 20 liter ofärgat glas

Töms varannan vecka (2 gånger i månaden).  

Utifrån plockanalyser vet vi att det som tar störst plats i kärlen är icke tillplattade pappersförpackningar. Platta till dina papperskartonger, mjölkpaket och liknande så får du plats med mycket mer.  

Fler tips på hur du sorterar smartare 

Kärl 1

  • Restavfall
  • Plastförpackningar
  • Metallförpackningar
  • Returpapper & tidningar

Kärl 2

  • Matavfall (Gröna påsen)
  • Pappersförpackningar
  • Färgade glasförpackningar
  • Ofärgade glasförpackningar

Elboxen

  •  Batterier
  • Ljuskällor
  • Småelektronik


Storleksfrågor

Nej, samtliga kärl är 370 liter.

Alla insatser är 20 liter vardera (metallförpackningar, tidningar, färgade och ofärgade glasförpackningar).
130 liter matavfall, 200 liter pappersförpackningar, 165 liter restavfall, 165 liter plastförpackningar.

Ja det är det. Insatserna är 20 liter.
130 liter matavfall, 200 liter pappersförpackningar, 165 liter restavfall, 165 liter plastförpackningar.

Det kommer att rymmas mer, mat- och restavfall slängs i separata fack men volymen för dessa två fack tillsammans är större än tidigare.


Frågor om Gröna påsen

Om du bor i villa eller har fritidshus knyter du en grön påse på sophandtaget på sopkärlet, så får du nya gröna påsar i samband med nästa tömning.  

Bor du i flerfamiljshus ska din hyresvärd se till att du kan hämta nya gröna påsar, ofta i det gemensamma miljörummet (soprummet). Påminn din hyresvärd om gröna påsar saknas eller är slut.  

Ja, knyt en valfri påse vid handtaget på ditt kärl så får du nya påsar vid nästa tömning.   


Kostnadsfrågor

Under "Priser & avtal" hittar du avfallstaxan för 2025, har du några funderingar är du självklart varmt välkommen att kontakta oss.
https://www.finspangstekniska.se/vara-tjanster/avfall-atervinning/priser-avtal-d7b77572-5d88-4efd-afbf-6ae311cb9d4e/priser-avtal-privat

Enligt lagkrav från regeringen ska alla Sveriges kommuner erbjuda närsortering senast 2027. Syftet med lagen är att göra det enklare för alla svenskar att sortera direkt vid hemmet och på så vis bidra till ett mer cirkulärt samhälle.  

För att leva upp till kravet om närsortering behöver kommunerna, inklusive Finspångs kommun, köpa in nya kärl (fyrfackskärl) samt nya sopbilar som kan tömma kärlen på ett effektivt sätt. När mer avfall ska hämtas vid tomten behövs fler tömningar, samtidigt som tömningarna blir mer komplexa när allt inte ska hämtas samtidigt.  

Allt detta innebär ökade kostnader, vilka fördelas ut på avgiften, som blir något högre.  

Fördelen är att det nya systemet ökar återvinningen och minskar mängden restavfall. På längre sikt genererar det viktiga vinster för klimat och resurshushållning som vi behöver för att kunna lämna en välmående planet vidare till nästkommande generationer.  

Själva sophämtningen är också bara en liten del av vad avgiften ska täcka. Bland annat bidrar avgiften även till återvinningscentralen Sjömansäng. Läs gärna mer här om vad som ingår i avgiften.  


Övrigt

Boende i flerbostadshus får nya kärl för sopsortering i takt med att hyresvärden beställer rätt mängd och typ av kärl från oss på Finspångs Tekniska. Som villaägare eller ägare av fritidshus byter vi ut kärlen hösten 2025, v. 35-41.

Ja till en början. De kommer finnas kvar till 2027, sedan kommer vi granska och se hur många som behövs.

Ja till en början. De kommer finnas kvar till 2027, sedan kommer vi granska och se hur många som behövs.

Sopbilen har separata fack i själva tömningsskåpet på sopbilen. Precis på samma sätt som i kärlet. Inga av de olika fraktionerna blandas i bilen.

Ja, alla som bor i villa och fritidshus kommer att få 2 st sopkärl.

Ja det gäller även för fritidshus.

Nej, det går inte att byta plats på insatserna.


Ja, det ska genomföras i hela Finspångs kommun.

För att öka takten i återvinningen har regeringen lagstiftat att alla hushåll i Sverige ska kunna sortera och få sina förpackningar hämtade vid bostaden. I linje med regeringsbeslutet tar kommunerna över ansvaret för att samla in förpackningar, och att samordna detta med hämtning av tidningar, matavfall och restavfall.

I Finspångs kommun har Finspångs Tekniska uppdraget att införa det nya systemet och utrullningen kommer att ske i etapper under 2025–2026. Inledningsvis inriktas arbetet primärt mot flerbostadshus och verksamheter. Hösten 2025 kommer fyrfackskärl att levereras till villor och fritidshus i kommunen. Den 1 januari 2027 ska införandet av närsortering vara genomfört.

Måttet på ett fyrfackskärl är H: 110 cm, B: 77 cm och D: 81 cm. Ytan som behövs för två kärl bör vara 1 x 1,8 meter för att två fyrfackskärl ska få tillräckligt med plats. Om du väljer att bygga tak över dina sopkärl rekommenderas en höjd på 1,8 meter.



Nej, inte än. I samband med införandet av det nya systemet kommer vi inte erbjuda möjligheten att dela kärl med sina grannar. Det har visat sig att de kommuner som erbjudit en sådan lösning redan från start, har fått köra ut extra kärl till många hushåll senare, då hushållen missbedömt den mängden avfall de behöver återvinna varje månad.  

Många tänker inte på att det kommer vara mer sopor som sorteras direkt hemma och som man behöver utrymme för; sopor som man tidigare körde iväg med till återvinningen.  

När vi har det nya systemet på plats och när hushållen fått en rättvisande bild av hur mycket avfall som sorteras varje månad, kommer vi öppna upp för att de grannar som fortfarande behöver det, att dela kärl. Vi hoppas kunna erbjuda grannar att dela kärl från och med början av 2026. 

Nej, du kan tyvärr inte behålla det gamla kärlet. Vi samlar in alla kärl och ser till att de återvinns och blir nytt material och nya produkter, så att vi bidrar till ett cirkulärt samhälle.