Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Fastighetsägare flerbostadshus

Under 2025–2026 inför vi närsortering för alla bostäder och hushåll i Finspångs kommun – inklusive flerbostadshus. Vad betyder det för dig som fastighetsägare? Vilka är fördelarna? Vad behöver du tänka på? Här får du svaren.

Fastighetsägare flerbostadshus

Bild: Handbok för avfallsutrymmen (Avfall Sverige 2023)

Hela Finspång närsorterar – även i flerbostadshus

I Sverige är vi duktiga på att sortera och återvinna material, men vi kan bli ännu bättre. Därför har regeringen beslutat att landets kommuner ska införa närsortering för alla hushåll – oavsett om man bor i villa, fritidshus eller flerbostadshus.  Syftet med närsortering är att ge människor möjlighet att sortera sina förpackningar och övrigt hushållsavfall i direkt anslutning till sina bostäder – allt i syfte att öka återvinningen och minska mängden onödigt restavfall. På så vis bidrar vi alla till en cirkulär framtid. I Finspångs kommun byter vi  under 2025–2026 till ett nytt sorterings- och insamlingssystem för sopor. Senast den 1 januari 2027 ska övergången till närsortering vara införd i hela Sverige.

Flera fördelar för dig som fastighetsägare

För dig som äger flerbostadshus är närsortering ett jättebra sätt att underlätta vardagslivet för de boende och samtidigt bidra till ett hållbart, cirkulärt kretslopp. Dessutom får du möjligheten att reducera kostnaderna för avfallshanteringen. Dels genom att mängden restavfall sannolikt minskar (restavfall är det dyraste avfallet), dels genom att insamlingen av förpackningar är subventionerad upp till en viss nivå. Under rätt förutsättningar kan insamlingen av förpackningar därför bli kostnadsneutral.

Närsortering för flerbostadshus – så funkar det

Det fina med det nya insamlingssystemet är att de boende kan sortera allt hushållsavfall på ett ställe – tidningarna, matavfallet, restavfallet samt alla förpackningar av papper, plast, metall, ofärgat glas och färgat glas. Systemet består av åtta olika kärl, ett för varje avfallstyp. Till små fastigheter med få hyresgäster kan det räcka med fyrfackskärl som delas av de boende.

I bostadsrätter, samfälligheter och flerbostadshus ligger ansvaret på fastighetsägarna att ordna avfalls- och förpackningsinsamlingen och informera de boende om hur den går till. Vårt ansvar på Finspångs Tekniska är att, på kommunens uppdrag, tillhandahålla ett effektivt insamlingssystem med sopkärl som hjälper fastighetsägare att uppfylla de nya lagkraven och erbjuda sina boende möjligheten att enkelt och lättillgängligt närsortera sitt avfall. En hel del fastighetsägare i Finspång har redan idag någon form av förpackningsinsamling, men alla har ännu inte tagit steget. Oavsett vilket innebär de nya reglerna att alla fastighetsägare behöver teckna avtal med oss på Finspångs Tekniska och planera för införande av det nya systemet.

Här är tre saker att kika på, gärna så snart som möjligt:

Inventera fastighetens behov. De boende ska kunna sortera 8 olika typer av hushållsavfall: tidningar, matavfall och restavfall, samt förpackningar av papper, plast, metall, färgat glas och ofärgat glas. Sammanlagt ska det således finnas minst 8 separata kärl för olika fraktioner i fastigheten. För små fastigheter med få hushåll kan det räcka med gemensamma fyrfackskärl istället för separata kärl.
Inom kort kommer vi att lansera en uträkningsmodul där du enkelt kan beräkna vilken mängd kärl som är lämplig för just din fastighet. 

Gör din beställning. När du är nöjd med beräkningen kommer du att kunna beställa kärlen här på vår hemsida.
Inom kort kommer vi att publicera ett beställningsformulär.

Planera för miljöutrymme. Att skapa plats för avfallskärlen behöver inte vara krångligt, men det gäller att tänka på utformning, tillgänglighet och trafikplanering. Många fastighetsägare anordnar lösningar ute på gården, andra skapar särskilda miljörum eller miljöhus. Allt du behöver veta finns i en guide som Svenskt Avfall tagit fram. Ladda ner den här.

Sedan 1 januari 2024 är det obligatoriskt att separera matavfallet. I Finspångs kommun löser vi detta med hjälp av Gröna påsen som läggs i samma sopkärl som restavfallet, men från våren 2025 ska Gröna påsen istället sorteras i separata kärl. Vi kommer därför att distribuera matavfallskärl (140 liter) med start i mars 2025. De skickas med automatik och du behöver således inte göra någon beställning. Tips: Kom ihåg att informera de boende i god tid om de olika förändringarna!