Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Matkollen

Matkollen är vår alldeles egna kokobok! Genom bokens tips och recept hoppas vi att du ska bli inspirerad att laga mer och slänga mindre. På så sätt bidrar du aktivt i kampen mot klimatförändringen samtidigt som du får chansen att upptäcka nya smaker och spara hushållspengar. Inte så dumt, eller hur? Boken skickade vi ut till alla hushåll i kommunen under våren 2021.

Matkollen

Några smarriga recept som du hittar i Matkollen är: Snurrigt god morotspaj, Sega fruktremmar, Choklad bananbröd och tekakor på gårdagens gröt. Om du testar något recept och lägger ut på sociala medier tagga gärna oss och #matkollen så sprider vi inspirationen vidare!

Vi på Finspångs Tekniska är något av kretsloppsnördar, återvinning och hållbar resursanvändning är det bästa vi vet. Och exakt samma filosofi går att tillämpa i köket. Här får du några tips för mindre matsvinn och mer matglädje. 

1. Planera veckans rester
Någon klok person har sagt att du alltid ska betrakta varje avslutad måltid som starten på nästa. Vi instämmer helhjärtat. Genom att tänka ett steg längre när du planerar veckans meny och matinköp får du – på köpet – rester och slattar som kan återanvändas på många olika sätt.

2. Lita på dina sinnen – det lönar sig
Är du noga med datummärkning? Kom ihåg att ”bäst före” är en fingervisning – många varor håller betydligt längre om du förvarar dem rätt*. Ägg är särskilt hållbara och lätta att kolla: Om ägget sjunker till botten i en skål med vatten så är det helt okej. Under rötmånaden bör du vara lite mer uppmärksam, men som alltid kan du lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka. Känns råvaran bra trots att ”bäst-före” passerats? Laga, ät och njut!

3. Trötta grönsaker? Dags för ett bad
Färska grönsaker och rotsaker är härligt. Men hur håller man dem fräscha lite längre? Svaret är vatten. Istället för att slänga morötter som börjat skrumpna lägger du dem i kallt vatten, och vips blir de fina igen. Ännu bättre är att redan från start ställa råvaror som till exempel broccoli, salladskål och morötter i varsitt glas vatten i kylen. Kom bara ihåg att byta vatten då och då!

Fler tips och smarriga recept hittar du i Matkollen längre ner på sidan som en PDF. Kontakta oss om du är intresserad av en tryckt upplaga så ska vi se om vi har någon kvar på lager!

Gröna påsen

Vår förhoppning är att vi tillsammans, alla hushåll i Finspångs kommun, klarar av att minska matavfallet rejält. Gröna påsen är ett sätt att ta hand om det matavfall som trots allt måste slängas – på ett hållbart sätt.