Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Bli en återvinnare!

Tänker du på återvinningen när du handlar något nytt i affären eller på nätet? Vi ger dig outslitliga tips som hjälper dig agera och sortera för en hållbar framtid.

Varför ska man återvinna? Ytterst handlar det om att vi människor kraftigt överkonsumerar jordens naturresurser. Om vi ska kunna efterlämna ett hållbart samhälle till framtida generationer måste vi dra ner på såväl produktion som konsumtion. Och dessutom behöver vi producera och konsumera på ett mycket klokare sätt – ett sätt som radikalt sänker klimatutsläppen.

Återvinning och återanvändning fungerar faktiskt!

”Det spelar väl ingen roll om jag sorterar mina förpackningar”, finns det nog många som tänker. Men det spelar faktiskt roll. En stor roll. FTI visar i sin statistik för 2017 att 93 % av allt insamlat glas återvanns. Motsvarande siffra för metall var 81,3 %, kartong 80,2 %, plast 40,4 % och för tidningspapper noterades hela 95,5%. Och varför är detta så bra? Jo, istället för att olika slags avfall förorenar miljön, tas det om hand och återvinns för förnyad användning. Du kan alltså göra skillnad – på riktigt!

Varje liten insats bidrar till något stort: En bättre planet.

Ännu ett exempel på nyttan av återvinning: Att återvinna aluminium från till exempel läskburkar kräver endast 5% energi jämfört med all den energi som krävs för att tillverka helt ny aluminium. Dessutom innebär återvinningen mindre gruvbrytning, mindre koldioxidutsläpp och mindre slängda burkar i naturen. Bra, eller hur!

Bli en återvinnare med Finspångs Tekniska.

Vi har glädjen att varje dag möta Finspångsbor som återvinner både stort och smått. Det gäller inte minst på Sjömansängs ÅVC där vår personal får svara på många kloka och nyfikna frågor om återvinning. Det är ett gott tecken tycker vi. För att göra det ännu enklare för dig att återvinna har vi här samlat en hel del tips och råd, samt en sorteringsguide

Lycka till som återvinnare!