Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Vill du bli fem gånger smartare och snällare mot vattnet?

Det vatten vi använder i dag är ett lån från kommande generationer så med andra ord är det smart att bry sig om vattnet. Och du kan med fördel börja hemma hos dig.

Vill du bli fem gånger smartare och snällare mot vattnet?

Vatten är så många saker i vårt dagliga liv. Morgonduschen som piggar upp. Bruset från kaffebryggaren. Barnens skratt och plask i badrummet. Törstsläckaren efter löpturen. Grytan som puttrar hemtrevligt. Tekoppen i mysfåtöljen. Och den sköna värmen från elementen. Utomhus är vattnet en ändlös källa till rekreation. På stranden, vid bryggan, i båten, på isen, i snön eller med vännerna i äventyrsbadet på Arena Grosvad. Ja, du kan säkert lägga till fler vattenupplevelser på din favoritlista. Därför är det extra viktigt att vi tar hand om vattnet lika mycket som vattnet tar hand om oss. 

Rädda världens vatten med en papperskorg!
Visste du att vi svenskar ”fulspolar” 10.000 ton skräp i toalettstolen årligen? Jo, det är faktiskt sant! Bakom denna gigantiska siffra döljer sig tops, tamponger, bindor, medicin, hushållspapper, våtservetter, sminkkuddar, matolja, plastpåsar, leksaker... och massor av snus. Förutom att avfallet orsakar stopp i avloppsledningarna och störningar i vattenreningsprocesserna, bidrar mediciner och snus till att sjöar och vattendrag förgiftas. Tyvärr kostar detta missbruk stora pengar för kommunen, och till sist drabbas även du som skattebetalare. Ganska onödigt, eller hur?

SLÄNG SMART! Med en papperskorg på toaletten är det enkelt att slänga löst avfall och bli av med sin prilla. Och kom ihåg att källsortera avfallet i nästa steg. Överblivna mediciner tar du till apoteket.

Finspola istället för att fulspola!
Toaletten är en utmärkt plats för avkoppling i vardagsstressen. Och när du ändå tar det lugnt, passa på att skänka en tanke till pappersindustrin som är så duktiga på att göra bra toalettpapper. Det fina med riktigt toalettpapper är nämligen att det löser upp sig i vatten, vilket motverkar stopp. Våtstarka papper som hushållspapper och våtservetter slänger du däremot i papperskorgen.

SPOLA SMART! Spola ENBART ner det som passerat kroppen och givetvis riktigt toapapper i toalettstolen. Ingenting annat. Hela kretsloppet bugar och tackar!


Säg godnatt till smuts i dagvattnet!
Regnvatten på gator och torg kallas dagvatten. För att slippa översvämningar leds dagvattnet bort via brunnar i gatan. Där passerar det i normalfallet inte något reningsverk utan leds direkt till ett vattendrag. Med andra ord är det dumt att tvätta bilen hemma på uppfarten. Tvättvattnet kan innehålla bränsle- och oljerester, asfalt, giftiga tungmetaller och kemikalier. Klart ohälsosamt.

BILTVÄTTA SMART! Kör till en riktig biltvätt. Där hanteras det förorenade tvättvattnet på ett säkert sätt. På köpet slipper du smutsa ner din egen uppfart.

Avlasta sjöar och vattendrag med dammsugaren!
Att dammsuga noggrant och ofta bidrar till mindre farliga ämnen i inandningsluften och en trevligare tillvaro för allergiker. Dessutom motverkar du att miljögifter följer med skurvatten ut i avloppet och in i reningsverken. Att dammsugarpåsen förbränns och blir till energi är mycket smartare än att giftpartiklar belastar sjöar och vattendrag.

STÄDA SMART! Dammsug ordentligt och du minimerar risken att miljöfarliga ämnen följer med skurvattnet in i avloppsreningsprocessen.

Låt vattnet fortsätta vara vatten!
Det kan vara frestande att hälla ut allehanda vätskor i avloppet. Men med sunt förnuft kommer du långt. Grundregeln är att inga främmande ämnen får hällas ut i vasken, toan eller tvättstället. Oljor, målarfärg, impregneringsmedel, lösningsmedel och antibakteriella rengöringsmedel är typiska skurkar i dramat. Lämna dem på Sjömansängs återvinningscentral istället, och du gör miljön en viktig tjänst. Ett gott miljösamvete får du som extra bonus.

TÄNK SMART! Häll inga främmande vätskor och ämnen i avloppet. Tänk på att förorenat vatten drabbar alla. Även dig själv.