Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in
08 februari 2021

En grön start på matavfallssorteringen!

De första påsarna har blivit sorterade, fler och fler Gröna påsar dyker upp bland soporna. En kanonstart på det Gröna året!

En grön start på matavfallssorteringen!

Hur fungerar sorteringen?

Allt matavfall ska idag slängas i Gröna påsen. Gröna påsen slänger du i ditt vanliga sopkärl där du även slänger dina vanliga soppåsar med restavfall. Glöm inte bort att knyta dina soppåsar med dubbelknut för att undvika lösliggande sopor. Sopbilen kommer sedan och tömmer ditt sopkärl precis som vanligt och soporna åker vidare till sortering. De Gröna påsarna sorteras ut med hjälp av en optisk sortering som med en kamera läser av färgen på påsarna. Restavfallet åker åt ett håll för att bli till värme och elkraft medan de Gröna påsarna åker åt ett annat håll och blir till biogas och biogödsel.

De första soporna som i januari åkte vidare för sortering såg bra ut och flertalet invånare i kommunen har kommit igång med sin sortering!
 

Saknar du startpaket?

Nu är vi så gott som klara med vår utdelning av startpaket. Om det är så att du bor i egen villa men saknar startpaket är du välkommen att kontakta oss. Om du bor i lägenhet, samfällighet eller hyr någon annan typ av bostad är det din hyresvärd som ansvarar för distributionen och du bör kontakta dem för mer information.
 

För på fyllning

Boende i villa: Knyt en valfri tom påse runt handtaget av ditt sopkärl så lämnar sopbilschauffören en rulle på locket av ditt sopkärl vid nästa tömningstillfälle (glöm inte att ta bort din påse när du fått en rulle).
Boende i lägenhet/samfällighet: Kontakta din hyresvärd för att veta vad som gäller just där du bor.

Det går även att hämta påfyllningspåsar på Sjömansängs återvinningscentral, Finspångs Tekniskas huvudkontor och i butikerna i Rejmyre, Hällestad och Igelfors.

Vanliga frågor och svar

Får man slänga äggskal i Gröna påsen?
Ja, äggskal går bra att slänga i Gröna påsen.

Får man slänga benrester från kött och fisk i Gröna påsen?
Ja, benrester får man slänga i Gröna påsen.

Jag hyr mitt boende och har inte fått något startpaket ännu, när får jag det?
Din hyresvärd ansvarar för distributionen av startpaket. Kontakta din hyresvärd.

Kan jag slänga blommor och jordrester i Gröna påsen?
Nej, grus och jordrester kan ställa till problem i biogasanläggningen och därför ska varken jord eller växter slängas i Gröna påsen. Detta gäller även snittblommor.

Kan man använda andra gröna påsar till sina matrester?
Nej, du ska endast använda Gröna påsen du blivit tilldelad till ditt matavfall. För restavfall bör du undvika andra gröna påsar då det kan försvåra den optiska sorteringen.

Läs mer om Gröna påsen här!
 

Frågor?

Har du frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice på 0122-851 80 eller via kundservice@finspangstekniska.se