12 mars 2021

Matkollen, årets andra gröna nyhet!

I januari startade sorteringen av matavfall med hjälp av Gröna Påsen. Här kommer årets andra gröna nyhet, kokboken Matkollen. Matkollen är fylld av recept och tips för att inspirera till ett minskat matsvinn.

Matkollen, årets andra gröna nyhet!

Med Gröna påsen upptäcker allt fler vad mycket matavfall som faktiskt slängs. Inte bara benrester, bananskal och fruktkärnor utan även annan dålig frukt, små rester från kylen eller mat från tallriken efter en portion som blivit för stor.

Dagens överkonsumtion

Överkonsumtionen av mat innebär ständigt ökad efterfrågan, vilket i sin tur driver på livsmedelsindustrin att producera ännu mer helt i onödan. För att kunna producera all den mat som slängs bort går det nämligen åt mer av allting: Mer råvaror, mer transporter, mer drivmedel, mer energi, mer konstgödsel, mer bekämpningsmedel, mer förpackningar och mer logistikhantering. Mer av allt som orsakar koldioxidutsläpp, föroreningar och överanvändning av jordens resurser.

Matkollen – en enkel start på minskat matsvinn

Du behöver inte offra något för att minska ditt matsvinn. Tvärtom, med Matkollen kommer du att upptäcka fler goda och roliga sätt att laga mat, och dessutom gynnar du även plånboken som kan användas till annat.

Något för alla

Matkollen skickas ut till alla hushåll i Finspångs kommun och innehåller bland annat tips på hur du kan baka tekakor på gårdagens gröt och hur tråkiga grönsaker kan bli till krispiga chips. I boken finns allt från nyttiga mellanmål till matiga och mättande recept. Tillsammans med boken skickas det även med en återanvändningsbar kasse som är gjord av återvunna PET flaskor. Tidigare har Finspångs Tekniska tagit fram och skickat ut en sorteringskasse för förpackningar, Gröna påsen för matavfall och nu även en kasse att använda till vardags.

Trevlig läsning och lycka till i köket!