19 november 2019

Världstoalettdagen

Många tar den vita porslinsstolen för givet. Den finns oftast inom räckhåll. På jobbet, i hemmet, på macken, på tåget, på bion och på restaurangen. Men för 4,2 miljarder människor är det ingen självklarhet, dom lever utan tillgång till en grundläggande och säker sanitet. Det innebär att mänskligt avfall sprider sjukdomar genom vattenförsörjningen och livsmedelskedjan.

Världstoalettdagen

Världstoalettdagen blev en officiell FN-dag 2013. UN-Water arbetar för att alla år 2030 ska ha tillgång till hållbara sanitetstjänster.
På den här länken finns en beskrivande video kring ämnet: www.youtube.com/watch?time_continue=40&v=WVl0KDuPzPE

Vi som har tillgång till en grundläggande och säker sanitet borde därför vara extra tacksamma och ta väl hand om vårt ledningsnät. Toalettpapper som är det enda pappret som ska spolas ned i toaletten löses enkelt upp i små flagor när det blir vått, medan en våtservett eller hushållspapper flyter omkring som ark och orsakar stopp. I tvättstugan är det bra att hålla rent i rensfilter, hårfällor och i tvättmaskin och torktumlare. Tänk även på naturen och använd miljömärkt tvätt- och rengöringsmedel. I köket är det bra att tänka på att inte hälla ut fett i vasken då det snabbt stelnar och bildar avlagringar i avloppsrörets insida som leder till stopp och översvämningar. Får du olja över när du friterar eller steker mat så låt det svalan och häll det sedan i en plastburk som du kan slänga i hushållssoporna. Blir det fett kvar i stekpannan så torka ur det mesta med hushållspapper innan du diskar den. 


För dig som vill läsa mer om World Toilet Day: www.worldtoiletday.info/