31 januari 2020
När blir det matavfallssortering i Finspång?
Det är en vanlig och återkommande fråga som vi får, vilket vi förstår och tycker är positivt. Det visar på ett engagemang kring sortering och återvinning hos er kommuninnevånare och nu kan vi äntligen komma med ett glädjande besked.
I juni 2019 beslutade regeringen om ett förtydligat producentansvar för förpackningar och tidningar samt obligatorisk insamling av matavfall. En ökad service för insamling av förpackningar kommer men för det ansvarar producenterna. Från den 1 januari 2021 börjar vi separera matavfallet från övriga hushållssopor. Det betyder att ditt matavfall kommer att återvinnas som biogas. Under våren 2020 utvecklar vi lösningarna och efter sommaren återkommer vi med all information du behöver för att även bli en framstående matåtervinnare!
Tips för att minska ditt matsvinn
Här är några enkla råd och tips att börja med för att minska ditt matsvinn
- Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
- Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
- Förvara maten rätt:
Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre och risken för att sjukdomsframkallande bakterier förökar sig till ohälsosamma nivåer minskar. Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C. - Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
- Undvik att förvara mat i direkt solljus.
- De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
- Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
- Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper. Läs mer om det via länken nedan.
- Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.
Källa: Livsmedelsverket