Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in
10 maj 2021

Ny biologisk rening på Axsäter!

Bio vad då kanske du undrar? Axsäter är vårt största reningsverk i kommunen. Dit flödar varje dygn stora mängder spillvatten som ska renas i flera olika steg innan det släpps ut i våra sjöar och vattendrag igen. Vi har nu förnyat den biologiska reningen för att klara av ett ökat behov i framtiden.

Ny biologisk rening på Axsäter!

När antalet invånare ökar i en kommun är det inte bara flera bostäder som behövs. Allt annat runt i kring måste också klara av befolkningsökningen som exempelvis reningsverkens kapacitet att kunna rena större mängder spillvatten per dygn. Spillvatten är det vatten som kommer från hushåll, kontor, serviceinrättningar och mindre industriers bad, disk, tvätt och toalett. Spillvattnet genomgår både en mekanisk, biologisk och kemisk rening innan det släpps ut i naturen igen. 

På Axsäters reningsverk har vi tagit ett stort steg framåt och är i full gång med att bygga om den biologiska reningen till en så kallad MBBR-teknik, för att klara av den ökade kapaciteten i framtiden. Den nya anläggning ger även en tryggare drift och behagligare arbetsmiljö för dom som jobbar på verket. 

I bassängerna där den biologiska reningen sker finns det nu mikroorganismer som liknar den naturliga självreningen i ett frisk vattendrag. Principen går ut på att man använder miljoner mikroorganismer som finns naturligt i avloppsvattnet och låter dessa växa och föröka sig. Dom här små mikroorganismerna äter sedan upp avföringen i vattnet. För att mikroorganismerna ska trivas tillsätter man syre via stora blåsmaskiner. Man härmar naturens egna sätt att bryta ner föroreningar eftersom mikroorganismerna äter upp de föroreningar som finns kvar. Dessa mikroorganismer är känsliga för kemikalier och därför är det viktigt att du inte spolar ner exempelvis rengöringsmedel, färgrester och oljor i avloppet som kan slå ut mikroorganismerna. Utan mikroorganismer får vattendragen i anslutning till reningsverket ta emot både fosfor och kemikalier, vilket bidrar till syrebrist i vattendragen.

Med den nya MBBR-tekniken ökar vi inte bara kapaciteten. Med den nya tekniken behöver vi inte heller stanna reningsprocessen vid exempelvis underhåll utan den kan fortgå med endast en minskad behandlings kapacitet. Vi behåller även de gamla bassängerna för att kunna nyttja till andra framtida ändamål.