Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in
02 juli 2025

Samarbete tryggar dricksvattnet i framtidens Finspång

Finspångs kommunfullmäktige har godkänt förslaget om att bygga en överföringsledning för dricksvatten från Norrköping till Finspång. Kommunerna har nu gett i uppdrag åt respektive VA-bolag, Finspångs Tekniska och Nodra, att tillsammans ta fram en genomförandeplan.

Samarbete tryggar dricksvattnet i framtidens Finspång

Den 5 februari godkände Finspångs kommunfullmäktige förslaget om att trygga kommunens framtida dricksvatten genom en överföringsledning från Norrköping. Förslaget, som antogs med bred majoritet, är resultatet av flera års utredningar och samarbete mellan Finspångs Tekniska och Nodra. När beslutet vunnit laga kraft har projektet som mål att det nya systemet ska kunna tas i drift 2030, och trygga Finspångs vattenförsörjning 100 år framåt.

Bleken har nått sitt bäst-före-datum

Nuvarande vattenverket Bleken byggdes 1964 och levererar 90 procent av Finspångs dricksvatten. Verket är slitet och möter inte framtida behov.

– Bleken har tjänat oss väl, men det behövs en ny lösning. Alternativet att bygga ett nytt vattenverk har utretts, men slutsatsen är att en överföringsledning är det bästa och mest långsiktiga alternativet. Genom att ansluta oss till Borgs vattenverk i Norrköping får vi en tryggare och effektivare dricksvattenförsörjning. Att driftskostnaderna dessutom blir lägre gynnar förstås kommunens invånare långsiktigt, säger Mikael Andersson som är VD på Finspångs Tekniska.


Bättre leveranssäkerhet med ett större system

Borgs vattenverk hämtar sitt råvatten från Glan, som har god vattenkvalitet, stabil tillgång och rejäl kapacitet att möta både Finspångs och Norrköpings behov.

– Utredningar har visat att Finspångs egna sjöar inte har kapaciteten som krävs. Mindre sjöar är dessutom känsligare för klimatförändringar. Däremot kan Bleken och Näfssjön få nya roller som reservvattentäkter. Fördelarna med ett större och sammankopplat system är många – vi får en stärkt beredskap mot klimatförändringar och tekniska störningar, plus ett mer omfattande skydd mot sabotage och cyber-attacker än ett mindre, lokalt vattenverk. I en osäker värld är detta tyvärr en viktig aspekt som måste beaktas för att uppnå bästa möjliga leveranssäkerhet, förklarar Mikael.

Utmaningar hanteras genom samverkan

Självklart finns det också utmaningar för projektet. Finspång blir mer beroende av Norrköping, vilket kräver tydliga avtal. Allt sådant, inklusive de tekniska frågorna, analyseras nu noggrant och lösningar tas fram.

– En fråga som vi förstås tar seriöst är diskussionen om PFAS i dricksvatten. Vi vet att det finns en oro, och därför är det extra tryggt att Borgs vattenverk och råvattentäkten

Glan ligger långt under åtgärdsgränserna för PFAS även i förhållande till de nya, skärpta kraven. Nodra följer rutin-mässigt upp halterna av såväl PFAS som andra ämnen, och kan aktivera åtgärdsplaner vid behov. Riskerna rörande F13 är väl kända av Norrköpings kommun och hanteras därefter. Ett omfattande arbete görs även för att identifiera andra eventuella källor till PFAS i Glan, för att få en så tydlig riskbild som möjligt och möjlighet att titta på eventuella åtgärder. Det betyder att vi kan räkna med att få ett vatten som inte bara håller hög kvalitet idag, utan också klarar framtida krav, säger Mikael.

Tillsammans för en cirkulär framtid

För Finspångs Tekniska är dricksvattenprojektet ett naturligt steg i bolagets strävan mot en cirkulär och hållbar framtid.

– Sammantaget, när alla aspekter vägs in, är överföringsled­ningen den lösning som ger de största tekniska, ekonomiska, miljömässiga och säkerhetsmässiga fördelarna. Dessutom stärker vi den regionala samverkan kring dricksvattenfrågan, vilket är nog så viktigt. Genom att dela dricksvatten med Norrköping skapar vi förutsättningar för en enklare och tryggare vardag. En vardag där friskt dricksvatten fortsätter vara en självklar tillgång, avslutar Mikael Andersson.