Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in
20 december 2021

Tre tips för en hållbar jul!

Julen är snart här och det innebär en ökad konsumtion för många både gällande saker och mat, vilket medför ökad mängd avfall. Här kommer en lite lathund inför helgen.

Tre tips för en hållbar jul!

Om ditt avfall tas om hand på rätt sätt, vilket det gör om du sorterar kan det leva vidare på olika sätt. Sortering och återvinning fungerar precis som sport och träning. Övning ger färdighet och kunskap hjälper dig att göra rätt. Här kommer några tips till dig inför jul och nyår. (Och alla andra högtider för den delen!)

Sortera så här:

  • Presentpapper och wellpapp sorteras som pappersförpackningar. 
  • Presentsnören, tejp och etiketter lägger du i vanliga soppåsen.
  • Trasig lampor till julbelysningen, adventsljusstaken eller luciakronan lämnas till återvinningscentralen.
  • Värmeljus ska sorteras. Om du inte vill göra det själv kan du lämna ljusen i behållaren som bland annat finns på Coop Viberga som Daglig verksamhet Vallonvägen ansvarar för. Dom rensar aluminiumformar från både veke, metallknopp och stearin för återvinning. 

Och så några tips för en mer hållbar jul:

  • Ge något som inte skapar avfall, exempelvis upplevelser eller en tjänst. Vem vill inte få hjälp att putsa fönstren eller städhjälp.
  • Var kreativ när du slår in paket. Papper från tidningar, gamla tapeter eller tyger kan bli urtjusiga och roliga paket.
  • Beräkna mängden mat, så att det inte blir så mycket över. Resterna som inte kan återanvändas slänger du i gröna påsen.


  • Matrester: Tillagade och råa, exempelvis frukt, grönsaker, pasta, ris, bröd, kött och fisk
  • Frukt och grönt: Äppelskruttar, bananskal, bär och grönsaker som blivit dåliga
  • Ben och skal: Fisk- och köttben och skal från ägg och skaldjur
  • Kaffe och te: Teblad, tepåsar, kaffesump och kaffefilter
  • Matfett: Smör, margarin och olja
  • Ofärgat hushållspapper