Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Snart börjar hela Finspång närsortera!

Tänk dig att kunna sortera nästan allt hushållsavfall strax utanför din dörr – inklusive alla förpackningar av papper, glas, metall och plast. Här får du veta mer om införandet av närsortering och alla fördelar som det innebär.

Snart börjar hela Finspång närsortera!

Hela Finspång närsorterar 2025–2026

Under 2025–2026 inför vi närsortering för alla hushåll i Finspångs kommun – villor, fritidshus och flerbostadshus. Att det blir närmare sänker tröskeln för att sortera – det blir lättare att göra rätt. Fler förpackningar sorteras ut och återvinns istället för att bli restavfall som måste brännas. I förlängningen betyder det att vi tillsammans bidrar till en cirkulär framtid där vi återvinner mer och skyddar planetens resurser.

Läs mer om närsortering för villor och fritidshus.

Läs mer om närsortering för flerbostadshus.

Varför inför Sverige närsortering?

För att öka takten i återvinningen har regeringen lagstiftat att alla hushåll i Sverige ska kunna närsortera – det vill säga att sortera och få sina förpackningar hämtade i närheten av fastigheten. Landets kommuner sköter genomförandet och har ansvaret för att samordna hela den fastighetsnära insamlingen av förpackningar, tidningar, matavfall och restavfall.

Vilken roll har Finspångs Tekniska?

I Finspångs kommun har Finspångs Tekniska uppdraget att införa det nya systemet och utrullningen kommer att ske i etapper under 2025–2026. Inledningsvis inriktas vårt arbete i första hand mot flerbostadshus och verksamheter. Hösten 2025 kommer fyrfackskärl att levereras till villor och fritidshus i kommunen. Den 1 januari 2027 ska införandet av nya system för närsortering och fastighetsnära insamling vara genomförd i hela landet.