Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

Att sortera förpackningar blir enklare med fyrfack

Insamlingsansvaret av förpackningar lämnas över till kommunerna, i Finspångs kommun införs fyrfackskärl.

Att sortera förpackningar blir enklare med fyrfack

Finspångs Tekniska tar över ansvaret för FNI

En ny lag har klubbats igenom i regeringen, den innebär att Sveriges kommuner senast 1 januari 2027 ska tillhandahålla fastighetsnära insamling (FNI). Fastighetsnära insamling innebär att pappers- plast-, metall- samt färgade och ofärgade glasförpackningar ska kunna sorteras nära bostaden. Syftet med den nya lagen är bland annat att öka återvinningen av förpackningar men även att ta hand om förpackningarna på ett bra sätt ur miljösynpunkt.

Fyrfackskärl för villor och fritidshus

För villor och fritidshus införs fyrfackskärl som system för den fastighetsnära insamlingen. Två 370-liters kärl kommer att tilldelas varje hushåll. Varje kärl innehåller fyra fack med möjlighet att sortera matavfall (gröna påsen), restavfall, plast-, metall- och pappersförpackningar, returpapper/tidningar, färgat och ofärgat glas. Att sortera förpackningar blir betydligt enklare, sorteringen sker direkt utanför hemmet och du slipper åka till en återvinningsstation eller återvinningscentral för att slänga dina förpackningar. Målet är att påbörja införandet av fyrfackskärl under 2025-2026.

För dig som bor i flerfamiljshus, BRF eller samfällighet

Den nya lagen om fastighetsnära insamling (FNI) omfattar även privata och kommunala fastighetsbolag samt BRF:er och samfälligheter. Om du redan sorterar ut dina förpackningar nära bostaden kommer det att fortsätta som vanligt. Om du däremot inte har någon fastighetsnära insamling planeras det att införas under 2025-2026.

Mer information kommer löpande i takt med arbetet.

Frågor & svar

Vi på Finspångs Tekniska behöver tillhandahålla Fastighetsnära insamling (FNI) senast 1 januari 2027. Vi planerar därför att påbörja införandet av fyrfack under 2025-2026.

Måttet på ett fyrfackskärl är H: 110 cm, B: 77 cm och D: 81 cm. Ytan som behövs för två kärl bör vara 1 x 1,8 meter för att två fyrfackskärl ska få tillräckligt med plats. Om du väljer att bygga tak över dina sopkärl rekommenderas en höjd på 1,8 meter.

Kärl 1

  • Restavfall
  • Plastförpackningar
  • Metallförpackningar
  • Returpapper & tidningar

Kärl 2

  • Matavfall (Gröna påsen)
  • Pappersförpackningar
  • Färgade glasförpackningar
  • Ofärgade glasförpackningar

Om man tittar på de kommuner som idag redan har fyrfackskärl så blir det troligtvis lite dyrare. Vi förnyar systemet med en extra insats för miljö, sortering och återvinning. Vi utökar även vår servicegrad för dig som kund då sorteringen istället sker direkt utanför hemmet.