Hoppa till innehåll
Finspångs Tekniska logotype
Logga in

December

Här får du ett recept på en choklad och apelsinkaka. En perfekt juldessert att ta med till julbordet!

December

Choklad- och Apelsinkaka

Ingredienser:

  • 200 g mörk choklad (minst 70% kakao)
  • 150 g osaltat smör
  • 200 g strösocker
  • 3 ägg
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • Saft av 1 apelsin
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 150 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt
  • Pepparkakor och florsocker (valfritt, för dekoration)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en rund bakform.
  2. Smält chokladen och smöret tillsammans över vattenbad eller i mikrovågsugnen. Rör om tills det blir en jämn smet.
  3. I en separat skål, vispa ägg och socker tills det blir luftigt och ljust. Tillsätt rivet apelsinskal, apelsinsaft och vaniljextrakt, och blanda väl.
  4. Häll försiktigt i chokladblandningen i ägg- och sockerblandningen och rör om tills allt är väl blandat.
  5. Sikta i vetemjöl, bakpulver och en nypa salt. Blanda försiktigt tills allt är väl blandat.
  6. Häll smeten i den förberedda formen. Grädda i ugnen i ca 30-35 minuter, eller tills en sticka sätts in i mitten och kommer ut nästan ren.
  7. Låt kakan svalna i formen i några minuter innan du flyttar den till ett galler för att svalna helt.
  8. Om du vill, kan du dekorera kakan med florsocker eller annan önskad dekoration.

Nu är din choklad- och apelsinkaka redo att njutas av! Hoppas det blir en härlig och smakfull kaka för julen!